neděle 26. ledna 2020

Žďár nad Sázavou

Pokud už přemýšlíte, kam se o prázdninách či volnu vypravit, mám tady jeden prima tip. V létě jsme si udělali výlet do Žďáru nad Sázavou. Chtěli jsme dětem ukázat poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, prohlédnout si zdejší zámek a hlavně navštívit interaktivní expozici v Muzeu nové generace.


Zámecké sádky z 13. století,, v pozadí Zelená hora


Zaparkovali jsme bez problému hned naproti zámku na bezplatném parkovišti a vydali jsme se pohodlnou cestou na Zelenou horu. Je to všechno blízko a dobře dostupné. 


Příjezd k zámku a zároveň výpadovce na Prahu je po kulturní památce - barokním mostu 


Poutní kostel je od roku 2017 v rekonstrukci a letos by měla být rekonstrukce  dokončena. Následovat pak ještě bude dvouletá rekonstrukce obvodového ambitu. Ale i přesto se dá téměř vše navštívit a v klidu si prohlédnout. Doporučujeme využít nabídky komentované prohlídky. 






V 18. století nechal kostel postavit svým nákladem opat žďárského kláštera Václav Vejmluva jako poctu českému patronu a světci Janu Nepomuckému. Realizaci zadal architektovi Janu Blažejovi Santinimu - Aichelovi a ten vytvořil barokní skvost, který byl roku 1994 zařazen na Seznam světových kulturních a přírodních památek UNESCO.  



Konstrukce kostela vychází z geometrie kruhu, přičemž mnohonásobně opakuje číslo pět jako odkaz na pět hvězd Jana Nepomuckého, které se podle legendy objevily nad tělem mrtvého světce.


V kostele je uložena relikvie jazyka sv. Jana Nepomuckého. Na stropě je jazyk vyobrazen.

Hlavní oltář v kostele sv. Jana Nepomuckého

Vitráž nad vstupem
Po prohlídce jsme si dole u zámku dali k obědu pstruha z Kinského rybárny a už jsme spěchali na prohlídku expozice Muzea nové generace, která je umístěna v hospodářské části zámku - bývalém klášterním pivovaru. 

U vstupu každý návštěvník obdrží sluchátka s audio průvodcem (v pěti jazycích) a návod jak se na cestu vydat. Prohlídka trvá 30 až 90 minut, podle vlastního tempa návštěvníka. V expozici jsou exponáty označeny číslem a ke každému si návštěvník vyslechne komentář. Celou výstavou provází cisterciácký mnich a soudobá holčička. Exponáty jsou multimediální a vtáhnou návštěvníka do děje. Přízemí expozice představuje historický vývoj území, středověk a cisterciácký řád. 
Projdete se temnými hvozdy, kde mniši postavili první klášter. Poznáte náplň jednoho  dne v životě mnicha, prolistujete virtuální kroniku a prohlédnete si spoustu zajímavých exponátů pojatých opravdu kouzelně. 
Unikátním spirálovým schodištěm vystoupáte do prvního patra, které je věnováno baroku.  Seznámíte se s opatem Vejmluvou i geniálním architektem Santinim. Expozice končí báječnou světelnou hrou pro velké i malé. Naše výprava byla ve věkovém rozpětí 11 až 71 let a nenudil se nikdo. Informace i poučení je zde podáváno moderně a zážitkově. 

Práce Constantina a Marie Kinských si právem zaslouží velký obdiv. 

Více informací najdete na stránce muzea.

Konventský rybník a zámek. Příjemné, pohodové místo a mimořádný zážitek v interaktivním muzeu

Poučeni jsme se vydali po stopách Santiniho na prohlídku přilehlého areálu bývalého cisterciáckého kláštera a dnešního zámku rodiny Kinských. 

II. nádvoří zámku, stará škola

Detail brány

Prelatura

Interiér Baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše
Na závěr naší návštěvy jsme zakoupili dobroty v místní prodejně s regionálními produkty a dali jsme si výbornou kávu v zámecké kavárně. 


Jen pro úplnost ještě vstupné: rodinné 2+2 bylo za 200 Kč, senior za 50 Kč. Vzhledem k tomu, co všechno uvidíte a prožijete, je to cena myslím, velice příjemná. Do konce letošního ledna je možnost využít zvýhodněné vstupné 50 Kč za osobu. Pěkný program třeba na pololetní prázdniny.  

A jen tak mimochodem:  Je lepší jít prvně do Muzea nové generace. Protože jak se píše v brožurce: Není to jen muzeum, je to klíč k pochopení celého areálu bývalého kláštera a dnešního zámku. Po návštěvě máte v ruce všechny indicie ke své cestě. 
  

6 komentářů:

  1. Na Zelenou Horu se pořád chystám, ale ještě k tomu nedošlo. Díky za připomenutí, třeba to toto léto vyjde...

    OdpovědětVymazat
  2. Jitko děkuji za tip k prohlídce...teď v krátké době se ke mne informace o Muzeu nové generace dostala už podruhé, takže budeme muset s dětmi také navštívit :)
    Hezké dny přeju!
    Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, k nám se také informace o Muzeu dostávaly postupně z různých stran a nakonec jsme nelitovali a užili si pěkný a zajímavý den.
      Krásný večer.
      Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, Žďár máme v pojezdové vzdálenosti, naposledy jsme tam byli přesně před rokem. Santini mě nikdy nepřestane udivovat, okouzlovat a překvapovat - prohlídku jsme absolvovali jen my a velmi mladý, příjemný a fundovaný průvodce. Byla to spíš taková přátelská procházka, velký zážitek. Hrabě Kinský má živoucí památku a skvělé nápady, dějí se tam opravdu parádní akce.
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano je to tam moc příjemné a ochotní, milí lidé.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.