úterý 14. ledna 2020

Zahrada - náš rodinný projekt

Zahradu jsme začali budovat v roce 2001. S prvotním uspořádáním mně pomohla kamarádka architektka a pak už všechno zelené jsem zařídila já a všechno dřevěné, kovové a kamenné obstaral manžel. Na zahradě už byly nějaké ovocné stromy, které jsme chtěli zachovat a jim jsme přizpůsobili okrasnou část. Nově manžel postavil terasu, pergolu, vítězný oblouk pro růže a položil veškeré chodníky. Pečlivě jsme se o zahradu starali a ona nám dobře sloužila téměř 18 let. 


Naše stará zahrada
V posledních letech jsme už ale cítili, že potřeby rodiny se změnily, děti povyrostly a požadavky na zahradu jsou jiné. Na rodinných poradách každý člen nastínil, co by si na zahradě přál, aby mu tam bylo dobře a těšil se na pobyt venku. 
Syn chtěl velký bazén, na ten je naše zahrada bohužel malá, ale nějakou vodní zábavu a zchlazení v horkých dnech by přivítali i ostatní. Dcera je vášnivá čtenářka a ráda by měla na zahradě svůj klidný koutek, kam by se zašila s knihou. Rodiče by přivítali stinné posezení a nějaké klidné místo na zdřímnutí po dobrém obědu.
Zpočátku jsme jen čmárali po papíru, ale k nějakým konkrétním cílům bylo daleko. K přenesení požadavků do realizace jsme se inspirovali TV pořadem Ferdinandovy zahrady a i krásnou knihou Ferdinanda Lefflera. Zjara jsme začali a mákli jsme si všichni (nejvíc tedy manžel) opravdu pořádně. 
V první jarní etapě jsme přesunuli středový okrasný záhon, který děti tak rády obíhaly nebo objížděly na svých "vozidlech", do zadní části a vyseli jsme nový trávník. Většinu rostlin jsem přesadila, něco málo dokoupila. 

Takhle to tedy všechno na jaře začalo ...




V druhé letní etapě manžel položil nášlapy, postavil bazén, vybudoval pódium pro čtenářský koutek, sestavit konstrukci pro hamaku a stihl ještě vyrobit kruhové posezení pod naší višní. Já jsem se snažila mu pomáhat a dodávat teplé i studené občerstvení. 

Letní pokračování ...








Letos bychom chtěli pokračovat úpravou posezení s krbem, možná novými dlažbami a uvidíme na co budeme mít ještě čas a sílu. 

A jen tak mimochodem: Zahrada mně i vloni dělala velkou radost.

Kalina Viburnum plicatum Mariesii

Taky kalina
Má oblíbená růže Nostalgie

Klematis

Hortenzie Hydrangea paniculata

Vlastní výpěstky vždycky potěší



    

14 komentářů:

  1. Wow)))))
    Krásná zahrada na dobití tolik potřebné energie:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Evi. Je to pro mě hlavně obrovský relax a samo taky hodně práce :-)
      Pěkný večre.
      Jitka

      Vymazat
  2. Obdivuji každého, kdo dá dohromady takovou krásnou zahradu. Mne zahradnické práce nějak neoslovily a naše zahrada na chalupě podle toho vypadá. Tak ať se vám to i letos pěkně vede.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, mě nejvíc baví to plánování a tvoření. Pak už se jen zalívá a pleje. To už takový odvaz není.
      Děkuji a přeji klidný večer.
      Jitka

      Vymazat
  3. Jituško, první snímek si pamatuji, tedy manžel si mákl, ale nádhera. Moc se těším na fotky zahrady letos. Měj se Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, manžel je neuvěřitelně šikovný, pracovitý a precizní (teda někdy až moc).
      Taky už se těším na jaro. Mám nové hortenzie od Havliše, tak jsem zvědavá, jak se jim bude u nás líbit.
      Měj se hezky.
      Jitka

      Vymazat
  4. Krásná zahrada! Ta naše by si taky zasloužila re-make, ale protože po ní aktuální lítá naše čtyřnohá (dnes právě roční) chlupatá dcera, tak to budeme muset odložit. Ona je teď hlavní zahradník!
    Těším se na další fotky, Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, my bychom psa také chtěli, ale právě kvůli zahradě zatím odkládáme. Říši zvířat u nás zastupuje kocour Dany. Je to frajer, lovec a rváč. Taky si s ním dost užijeme :-)
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  5. Jitu, nádhera! Jak ta stará, tak ta nová! Je vidět hromada práce a lásky! Oči nemohu spustit s té růže - to je jako kouzlo...
    Měj krásné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, děkuji. Kdo má zahradu, ví, že i ta bezúdržbová dá dost práce. My ji bereme jako další pokoj našeho domu a když se v ní chceme cítit dobře, musíme pro ni něco udělat.
      Ale to určitě znáš sama taky.
      Krásný večer.
      Jitka

      Vymazat
  6. Jitko, vaše zahrada byla a je krásná. Miluju taky všechno kolem zahrady, od pletí, úpravy, sázení, dekorací... až po relax na houpačce s knížkou v ruce. Nemůžu se dočkat na jaro, až to zase všechno vypukne.
    Moc zdravím, Katka

    OdpovědětVymazat
  7. Katko, já se také těším na jaro. Jen jako obvykle mám velké plány, ale konkrétně ještě nemám ponětí, jak co bude vypadat.
    Pěkný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  8. Jituš,to je nádhera,upřimně závidím,ale také vím,co je za tím práce.Já jsem zahrádku musela prodat před třemi lety,abychom pomohli synovi ve finačních problémech.Chybí mi hodně,protože bydlím v paneláku.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  9. Jitko, já když jsem krátce bydlela v bytě, realizovala jsem se aspoň na balkonu. Truhlíky mně záviděly všechny sousedky.
    Teď jsou v módě i ty komunitní zahrady, tak třeba poblíž nějakou objevíš. To je taky fajn cesta.
    Pěkný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.