sobota 18. ledna 2020

Knihy, knihy, knihy

Knihy jsou pro mě velmi milé dárky. Ráda je dávám i dostávám. První dárek, který jsem dala manželovi, byla knížka. A tak není divu, že na vánoce, narozeniny, svátek nebo za pěkné vysvědčení se u nás dávají vždycky knihy. Já jich mám teď nachystanou hned celou hromadu a doufám, že budu mít dost času si je všechny v klidu přečíst nebo prostudovat. 

Z beletrie se na mě těší Dědina, Beru to na sebe, Večery v Umbrii, Milostné dopisy slavných mužů a dvě knihy Hany Pinknerové. Ty už jsem tedy četla, ale mají takové milé poselství, že je vždycky pošlu dál, nějaké kamarádce a šířím tak potěšení po galaxii. Doporučuji a těším se na opětovné malé radosti.



Literaturu faktu moc nečtu, ale tyto knihy už svými názvy lákají k rozšíření obzorů. 




Naopak knihy o cestování čtu poměrně často a ráda. Zvláště ty s krásnými fotografiemi. Vůbec v největší oblibě mám cestopisné kuchařky např. od Lenky Požárové Jak jsem proje(d)la svět. 



V oblasti módy je vždy co objevovat a mám ráda humor Ady z Módního pekla. No a ikonické šaty, to už je třešinka na dortu.



S přibývajícími lety hrozí i přibývání kilogramů a tak bych se ráda inspirovala těmito kuchařskými knihami.



A jen tak mimochodem: Krásná klasika nemůže chybět. Manžel mně udělal radost antikvariátními vydáními mých oblíbenců: II. vydání Zahradníkova roku z r. 1929 a lehce salátové I. vydání Saturnina z r. 1943. Samozřejmě jsem je četla už několikrát, ale ... držet v ruce 90ti letou knihu, myslet na ty lidi, kterým v těžkých dobách naší země pomohla, to je úplně něco jiného. 
Čtyři Čapkovy cestopisy (Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl a Obrázky z Holandska) jsem si ani tak nekoupila kvůli cestovatelským informacím, jako spíš pro kouzelné postřehy v krásném jazyce.

Teď bych na čtení potřebovala tak dva roky prázdnin. A co vy? Máte nějaký tip na knihu, která vás okouzlila?     



8 komentářů:

  1. Jitko, máš nachystanou pěknou hromádku knih. Tak ať ti přinesou hodně radosti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji. Jen ten čas mít na všechny knížky, na které se chystám.
      Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, krásný výčet!
    Kniha a jejich vůně ... to mě nikdy neomrzí. Pamatuji časy, kdy jsem v 6 ráno postávala před prodejnou a čekala a doufala, že se na mě dostane... Dostalo a tak máme v domě tolik knih, že nákupy nových opravdu pečlivě zvažuji. Beletrii už kupuji jen vyjímečně, občas ale neodolám.
    A jen tak mimochodem - pamatuji si, jak jsem Čapka četla před první cestou do Anglie a Horníčka, když jsme mířili do Provence...
    Měj krásnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, i já si vzpomínám na knižní čtvrtky. Jednou jsem uprosila vedoucí, aby mě pustila v pracovní době pro 3x s P. D. Jamesovou. Nejenže jsem se vrátila bez Adama Dalglishe, ale i bez zlatého řetízku, který jsem dostala od mamky za maturitu. Jojo, ne všechny návraty byly veselé. Knihy už mám taky problém uskladnit. Když vidím ty nový interiery, tak si vždycky říkám, kde mají knihy nebo aspoň police na knihy?
      Hezký nedělní večer.
      Jitka

      Vymazat
  3. My to máme taky tak...nadělujeme si knížky.
    Já teď naposled četla Amerikánu. Moc pěkné čtení.
    Kuchařky a "cestovky" jsou také u nás in.
    Do světa se mi moc líbila.A hlavně inspirovala mě k mému dalšímu cestování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Evi, je to povzbudivé čtení.
      Nechápu lidi, který nic nečtou. V mém okolí znám hned několik takových. S dětmi se vždy v knihkupectví zasekneme.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  4. Jituško, krásné. Asi dám na Tvé doporučení a nějakou z Tvé nabídky pořídím. Zahradníkův rok je nádherný, taky mám pár starých knih, které mají své kouzlo. Měj se. Dana

    OdpovědětVymazat
  5. Danuš,
    taky jsem si u Tebe prohlížela knihy - moc krásné a zajímavé. Jen ten čas bych potřebovala přifouknout.
    Krásný večer.
    Jitka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.