úterý 21. ledna 2020

Akademická Olomouc, Čapek, Tenkrát podruhé

V sobotu jsme, tentokrát s dětmi, navštívili Olomouc. Naše kroky vedly na Univerzitu Palackého, kde právě v sobotu pořádali Den otevřených dveří. Dcera se zajímá o studium na VŠ a právě tyto akce jsou výborné k prvnímu oťuknutí, poznání atmosféry na škole, přístupu profesorů a získání "strategických informací". Absolvovali jsme to už při výběru gymnázia a právě dojmy a přístup na dni otevřených dveří nás přesvědčil, že dcera bude s výběrem spokojená. I když máme gymnázium v místě bydliště, vybrala si gymnázium, kam musí denně dojíždět. Vyplatilo se to, je spokojená a my také. Proto vřele doporučuji využít akcí budoucí školy, ať už Dne otevřených dveří nebo různých Přijímaček nanečisto či přípravných kurzů.
Dcera má ještě s výběrem rok čas, ale můžeme říct, že nás v Olomouci velmi mile překvapili a postupují do užšího výběru.

Dostali jsme kávu s logem 😊

Citelně se ochladilo a tak jsme se prošli jen srdcem Olomouce, kde je stále co objevovat. Museli jsme uznat, že Olomouc je skutečně univerzitní město (20% obyvatel OL jsou studenti univerzity), cestou jsme potkávali ve valné většině právě studenty. Někteří tedy s sebou vlekli rodiče. 

Rodinný dům na silu v centru Olomouce. Zajímavý, ale nic pro mne.

Dům U černého koně, Dolní náměstí

Švédská ulička

Školní ulice


V neděli jsme si prohlédli výstavu o Josefu Čapkovi, malíři a spisovateli. Je to tvůrce žijící ve stínu svého slavnějšího bratra, ale jeho díla jsou neméně zajímavá. Bratři měli spolu pěkný vztah, což dokazují společná díla, společné bydlení i podmínka, že pokud bude v novinách pracovat jeden, musí přijmout i toho druhého. Takový blízký sourozenecký vztah už není dnes běžný. 







A jako bonus jsme si ještě mohli prohlédnout expozici ke stému výročí narození Tomáše kardinála Špidlíka, boskovického rodáka, pracovníka Rádia Vatikán a  výrazné církevní osobnosti. 





A jen tak mimochodem: Nakonec jsme s manželem ještě stihli francouzský film Tenkrát podruhé. A byli jsme spokojení. Poutavě napsaný nevšední příběh rozpadu manželství. Výborné výkony hlavních představitelů. Mně se líbí tento typ inteligentních a zábavných filmů a když jsou ještě francouzské ... ó lalá. Takže, pokud jej budou u vás dávat, zajděte. 




7 komentářů:

  1. Jituško, tuto univerzitu navštěvoval i můj táta, filosofickou fakultu, tak snad vyberete dobře. Musíš být na dcerku hrdá. Krásný večer. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danuško, to je náhoda, že? Magdali je šikovná a snaživá, ale není moc průbojná. Tak doufám, že se jí bude na škole líbit.
      Pěkný večer.
      Jitka

      Vymazat
  2. V Olomouci končí syn našich kamarádů a byl myslím dsot spokojený (taky na něj udělali dojem při dnu otevřených dveří, takže volil je místo domáci Prahy). Ať se dceři výběr vydaří ke spokojenosti

    OdpovědětVymazat
  3. Jituško, tyhle výlety a zkoumání možností, prostředí a atmosféry naprosto chápu. Svým dětem jsem vybírala už učitelku v MŠ, pak do první třídy, třídní na gymplu pro syna - to by bylo na další příběh. A VŠ - dobře si pamatuji doby, kdy jsme každý v rodině seděl u svého PC s úkolem, kam (respektive k jakému profesorovi) máme dceru přihlásit na další semestr... Jsou to naše děti a chce a uděláme pro ně co jde.
    Moc zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to tak. Chceme pro děti to nejlepší a na škole resp. učitelce - profesorce záleží moc a moc. Jsem ráda, že se nám ty výběry zatím vyplatily.
      Krásný večer.
      Jitka

      Vymazat
  4. Držím palce na úspěšný výběr:-)
    Přeji krásné dny.
    Eva

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.