neděle 4. května 2025

Šnekový koláč

Při pečení dnešního zatočeného koláče jsem se nechala inspirovat řeckým slaným koláčem Tiropita. Originál se peče z filo těsta, dobře by šel upéct z listového těsta nebo můžete zkusit jako já, variantu kynutou. Naplnit se dá také různě, moc dobrý by koláč byl se sýrem a špenátem nebo s mletým masem a rajčatovou omáčkou. Já jsem vyzkoušela náplň sýrovou, kterou pekla v nějakém televizním dokumentu jedna řecká babička. Koláč nám chutnal lehce vychladlý, ale i za studena (třeba se salátem ) to bude prima jarní oběd nebo večeře.



Šnekový koláč se sýrem à la Tiropita


150 ml mléka
100 ml oleje
500 g hladké mouky
1 PL cukru
0,5 PL soli
0,5 kostky droždí (asi 20 g)

400 g sýru Feta nebo balkánského sýru (2 balíčky)
2 velké cibule
3 vajíčka
sezamová semínka
vejce na potření

Použila jsem mé osvědčené univerzální těsto, které připraví domácí pekárna. Než bude s prací hotova, připravím si náplň. V robotu nasekám cibule najemno, přidám sýr i vejce a spojím do jednolité hmoty. Ručně to jde také - cibuli nastrouhejte na hrubém struhadle, sýr rozdrobte a promíchejte s vajíčky.

Těsto na pomoučené ploše rozdělím na dvě části a vyválím na obdélník velikosti asi 20x40 cm. Naplním polovinou sýrové náplně a smotám jako štrůdl. 



Do olejem vymazané koláčové formy dám závin a motám směrem od obvodu do středu. To stejné udělám s druhou polovinou těsta.





Než se nahřeje trouba, nechám ještě trochu vykynout. Před pečením potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu sezamem. 



Zpočátku peču na 200°C a dopékám na 180°C. Trvá to asi 40 minut. Nechám lehce vychladnout a rozkrájím na jednotlivé porce.





A jen tak mimochodem: Těsta jsem připravila dvojnásobné množství a z druhé poloviny byl plech u nás oblíbených  twisterů.

 

... a už jeden zmizel 😋

   

18 komentářů:

  1. Zajímavý recept...a oba výsledky vypadají famózně)))
    Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Jituško, Tiropitu si v Řecku musím dát vždycky. Alespoň kousek. Moc ráda se inspiruji u tebe a vyzkouším doma. Vypadá opravdu skvěle. A ty twistry - nedivím se, že mizí... Znám to, to se jde jen tak náhodou kolem kuchyně...o)
    Měj hezké pondělí! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem na ni snad ještě nenarazila. Zaujala mne v TV pořadu, kde anglická rodina renovovala dům někde v Řecku. Paní aby se nezbláznila, šla k nějaké stařence upéct právě tento koláč :o) Dělaly tedy z filo těsta, ale do toho jsem nešla. Asi bych to nevyválela na tloušťku průklepáku, jako ta bábi :o)
      Přesně, někdo jde kolem a za moment není co vyfotit :o)
      Měj pohodový nový týden. Jitka

      Vymazat
  3. Lákavé pečení.Šneka jsem viděla na internetu a přišlo mi to velmi zajímavé a ejhle vidím ho u tebe.
    Začínám nad ním přemýšlet.Jituško,hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, tak já jsem tento koláč ještě neviděla, ale snad jsem nikoho neurazila.
      Za vyzkoušení stojí, nám moc chutnal.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Šnek vypadá zajímavě a musí být moc dobrý 😍 Jitko, krásné dny přeji 🌸

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, dobrý byl. Těsto mám vyzkoušené, náplň kombinující cibuli a fetu je zase o něčem jiném. Ale určitě vyzkouším i tu špenátovou. Ta u nás půjde na dračku :o)
      Přeji ti pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Tak zase něco inspirativního. Asi to vyzkouším, ale až nás bude víc. Pro nás dva by to byla nálož :-)
    Hezký den, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, klidně peč z poloviční dávky a ani nemusíš motat. Stačí spodek, vršek z těsta a mezi to náplň. Taky jsem to tak viděla.
      Měj klidný májový týden. Jitka

      Vymazat
  6. Vypadá to velmi dobře - koláč, i twistery. Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Praevko, vítejte na blogu. Děkuji za milá slova a přeji pohodové jarní dny.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, ty jsi úžasná, kolik zajímavých receptů objevíš. Já naposled pekla snad o Velikonocích. Asi bych se nad sebou měla zamyslet, protože minimálně loňskou úrodu bych měla z mrazáku vyklidit.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, přesně to taky dělám. Peču z mrazáku... ovoce, ořechy, bílky. Brzy bude nová sezóna a ještě toho dost zbývá.
      Tak ti přeji hodně úspěchu a děkuji.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  8. Jitko, tak já ujíždím, když peču Quiche. Náplně různé, ale chuť je vždycky báječná. A ten tvůj jsem viděla prvně, takže možná vyzkouším. zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, na Quich jdu za chvilku :o) Dcera jej miluje a zbytku taky moc chutná. tento koláč je jiný, ale taky moc dobrý.
      Tak přeji hodně úspěchu při pečení. Zdraví Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.