neděle 25. května 2025

Reveňový

Sezóna rebarbory mě přivedla k otázce, co z ní letos upeču? Kdysi jsem od někoho dostala malý odkopek a po letech je z ní už obrovská kupa velikých srdčitých listů. Ty mne samo sebou nezajímají a skončí na kompostu. Stonky neboli řapíky mne zajímají velmi. A zajímat mne budou až do svátku svatého Jana, do kterého se sklízí. Letošní drobenkový koláč je díky pudinku lahodný a druhý den snad ještě lepší.



Rebarborový koláč s pudinkem


300 g polohrubé mouky
125 g másla nebo Hery
125 g krupicového cukru (ale nemusíte se bát péct s Xylitolem, funguje stejně jako cukr)
1 vejce
1 PL vanilkového cukru nebo esence
1 kypřící prášek do pečiva

Pudink:
1 vanilkový pudink
500 ml mléka
2 PL cukru

300 g rebarbory (asi 6 stonků)


Oloupu rebarboru a nakrájím ji na asi centimetrové kousky.

Uvařím pudink podle návodu a nechám lehce vychladnout.

Z povoleného másla, mouky, cukru, vajíčka, vanilky a PDP připravím rychlou drobenku.

Koláčovou formu vymažu olejem, vysypu polohrubou moukou a nasypu do ní 3/4 drobenky. Na ni naliji teplý pudink, pokladu kousky rebarbory a posypu zbytkem drobenky.

Peču na 175°C asi 50 minut do zlatova.







A jen tak mimochodem: Koláč není náročný na čas ani na zručnost. Ještě rychlejší a jednodušší jsou misky s jahodovo-rebarborovým kramblem. Přípravu klidně svěřte dětem nebo vnukům. Bude jim chutnat dvojnásob dobře.




Jahodovo-rebarborový krambl do misky nebo do hrníčku


125 g polohrubé mouky
125 g másla nebo Hery
125 g krupicového cukru
125 g loupaných a sekaných mandlí (můžete použít plátky mandlí, nebo i jiné oříšky)
200 g rebarbory
200 g jahod (čerstvých nebo rozmražených)

Z povoleného másla, mouky, cukru a mandlí připravím drobenku. Očištěnou rebarboru nakrájím na centimetrové kousky, jahody na čtvrtky.
Misky nebo hrníčky na kávu naplním asi do poloviny drobenkou, na ni přijde rebarbora, jahody a nakonec opět drobenka. 





S miskou párkrát klepnu, aby se vše propojilo. Pro ozdobu ještě posypu plátky mandlí. Misky vložím do plechu, přidám asi 1 cm vody a v této vodní lázni peču na 180°C asi 20-25 minut do zlatova.
Podávám poprášené cukrem nebo s kopečkem zmrzliny a čerstvým ovocem.

  

  

26 komentářů:

  1. Díky tobě jsem si málem potřísnila klávesnici - taková krása a dobrot plný stůl - jsi kouzelnice!
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji za milá slova i návštěvu a přeji pěkný konec května.
      Zdraví Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, recept na koláč vypadá zajímavě, s tím pudinkem bude hezky vláčný. Crumble už jsem dělala s kdečeho, ale z rebarbory ještě ne. My jsme kdysi rebarboru na chalupě měli, ale nějak nám zašla, už ani nevím kdy. Manžel jí nerad, tak jsem moc neuvažovala o nové, ale možná to ještě přehodnotím :).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, u nás ji máme rádi všichni a sezónu si užíváme.
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  3. To jsou zase dobroty.Po ránu ještě před snídání mně to polechtalo žaludek.Nevím,co bych si dala dříve,asi všechno.Jituško,hezký nový týden

    OdpovědětVymazat
  4. Rebarboru mám moc ráda. Tvoje dobroty bych si hned dala )))
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Jituško, rebarboru miluji! Mám ji jako dědictví po babičce a cokoli z ní je prostě mňam.
    Včera jsem pekla obyčejný koláč s drobenkou, byl hned fuč a cruble s rebarborou a jahodami, to je mana nebeská :o)
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, my jsme doma rebarboru neměli. Sestra ji pak v zahradě měla, ale nějak mne nenapadlo si ji odkopnout. Až časem babi donesla nějaký kousek a rebarboře jsme propadli všichni :o) Jahody k ní přidávám moc ráda, chtě s edobře vyrovnají.
      měj pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  6. Také jsem dříve rebarboru zpracovávala na mnoho způsobů. Teď už nemáme zahradu a rebarboru také ne. Dá se ale koupit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaro, ano u nás jsem ji také viděla. Dá se koupit na trhu i v supermarketu.
      Měj se moc hezky. Jitka

      Vymazat
  7. Rebarboru v dezertech miluju a v kombinaci s jahodami je bezkonkurenční. Díky za nové recepty. K

    OdpovědětVymazat
  8. Taková rebarborová žemlovka je taky mňamka. A marmeláda - ta mizí s meruňkovou jako první. Přeji krásné dny z Jizerek. Olina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olinko, marmeládu jsem zkoušela, ale u nás prostě vede jahodová. Žemlovka je dobrý nápad, tu vyzkouším.
      Díky za tip a zdravím. Jitka

      Vymazat
  9. Děkuji za recept na obměnu mého milovaného drobenkového koláče! Peču místo s pudinkem s tvarohem, v letní sezóně hodně často. Už jsem na rebarboru pokukovala v obchodě, ale odradila mne cena....vlastní ze zahrádky žel nemám :-( Ale asi neodolám a alespoň 1x upeču :-)
    Krásné dny, zdraví Jitka z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, mám moc ráda nadýchaný drobenkový koláč s čímkoliv a hlavně s tvarohem. Možná na trhu bude rebarbora levnější nebo od někoho ze zahrady. Já si bez ní už jaro představuji těžko.
      Pěkný den. Zdraví Jitka

      Vymazat
  10. to je moje dětství, milovala jsem sousedčiny rebarborové koláče,Sv.

    OdpovědětVymazat
  11. Babiččiny placky s rebarborou, ty neměly chybu, stejně jako ta tvá lákadla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O plackách s rebarborou slyším poprvé. Ty bych tedy ráda ochutnala :o)
      Pěkný den. Jitka

      Vymazat
  12. Taky peču rebarborový koláč a tento receptík od Tebe mne oslovil, takže zkusím.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já peču koláče s rebarborou různé, některé opakuji, některé zkouším nové.
      Tento nám moc chutnal.
      Měj klidný den. Jitka

      Vymazat
  13. Rebarboru úplně nemusím, ale v tvém podání, Jitko, bych si rozhodně dala 🌸🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, tak to jsi mne potěšila.
      Pěkný večer přeji. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.