Sezóna rebarbory mě přivedla k otázce, co z ní letos upeču? Kdysi jsem od někoho dostala malý odkopek a po letech je z ní už obrovská kupa velikých srdčitých listů. Ty mne samo sebou nezajímají a skončí na kompostu. Stonky neboli řapíky mne zajímají velmi. A zajímat mne budou až do svátku svatého Jana, do kterého se sklízí. Letošní drobenkový koláč je díky pudinku lahodný a druhý den snad ještě lepší.
Rebarborový koláč s pudinkem
300 g polohrubé mouky
125 g másla nebo Hery
125 g krupicového cukru (ale nemusíte se bát péct s Xylitolem, funguje stejně jako cukr)
125 g másla nebo Hery
125 g krupicového cukru (ale nemusíte se bát péct s Xylitolem, funguje stejně jako cukr)
1 vejce
1 PL vanilkového cukru nebo esence
1 kypřící prášek do pečiva
Pudink:
1 vanilkový pudink
500 ml mléka
2 PL cukru
300 g rebarbory (asi 6 stonků)
Oloupu rebarboru a nakrájím ji na asi centimetrové kousky.
Uvařím pudink podle návodu a nechám lehce vychladnout.
Z povoleného másla, mouky, cukru, vajíčka, vanilky a PDP připravím rychlou drobenku.
Koláčovou formu vymažu olejem, vysypu polohrubou moukou a nasypu do ní 3/4 drobenky. Na ni naliji teplý pudink, pokladu kousky rebarbory a posypu zbytkem drobenky.
Peču na 175°C asi 50 minut do zlatova.
A jen tak mimochodem: Koláč není náročný na čas ani na zručnost. Ještě rychlejší a jednodušší jsou misky s jahodovo-rebarborovým kramblem. Přípravu klidně svěřte dětem nebo vnukům. Bude jim chutnat dvojnásob dobře.
Jahodovo-rebarborový krambl do misky nebo do hrníčku
125 g polohrubé mouky
125 g másla nebo Hery
125 g krupicového cukru
125 g loupaných a sekaných mandlí (můžete použít plátky mandlí, nebo i jiné oříšky)
200 g rebarbory
200 g jahod (čerstvých nebo rozmražených)
Z povoleného másla, mouky, cukru a mandlí připravím drobenku. Očištěnou rebarboru nakrájím na centimetrové kousky, jahody na čtvrtky.
Misky nebo hrníčky na kávu naplním asi do poloviny drobenkou, na ni přijde rebarbora, jahody a nakonec opět drobenka.
S miskou párkrát klepnu, aby se vše propojilo. Pro ozdobu ještě posypu plátky mandlí. Misky vložím do plechu, přidám asi 1 cm vody a v této vodní lázni peču na 180°C asi 20-25 minut do zlatova.
Podávám poprášené cukrem nebo s kopečkem zmrzliny a čerstvým ovocem.
Díky tobě jsem si málem potřísnila klávesnici - taková krása a dobrot plný stůl - jsi kouzelnice!
OdpovědětVymazatJiřina z N.
Jiřinko, děkuji za milá slova i návštěvu a přeji pěkný konec května.
VymazatZdraví Jitka
Jitko, recept na koláč vypadá zajímavě, s tím pudinkem bude hezky vláčný. Crumble už jsem dělala s kdečeho, ale z rebarbory ještě ne. My jsme kdysi rebarboru na chalupě měli, ale nějak nám zašla, už ani nevím kdy. Manžel jí nerad, tak jsem moc neuvažovala o nové, ale možná to ještě přehodnotím :).
OdpovědětVymazatHezký den
Stáňo, u nás ji máme rádi všichni a sezónu si užíváme.
VymazatPěkné odpoledne. Jitka
To jsou zase dobroty.Po ránu ještě před snídání mně to polechtalo žaludek.Nevím,co bych si dala dříve,asi všechno.Jituško,hezký nový týden
OdpovědětVymazatJituško, děkuji za komentář a posílám pozdrav.
VymazatJitka
Rebarboru mám moc ráda. Tvoje dobroty bych si hned dala )))
OdpovědětVymazatEva http://es-ideas.blogspot.com/
Evi, a určitě byste je s L. v pohodě zvládly.
VymazatZdraví Jitka
Jituško, rebarboru miluji! Mám ji jako dědictví po babičce a cokoli z ní je prostě mňam.
OdpovědětVymazatVčera jsem pekla obyčejný koláč s drobenkou, byl hned fuč a cruble s rebarborou a jahodami, to je mana nebeská :o)
Přeji příjemný den. Helena
Helenko, my jsme doma rebarboru neměli. Sestra ji pak v zahradě měla, ale nějak mne nenapadlo si ji odkopnout. Až časem babi donesla nějaký kousek a rebarboře jsme propadli všichni :o) Jahody k ní přidávám moc ráda, chtě s edobře vyrovnají.
Vymazatměj pěkné odpoledne. Jitka
Také jsem dříve rebarboru zpracovávala na mnoho způsobů. Teď už nemáme zahradu a rebarboru také ne. Dá se ale koupit...
OdpovědětVymazatJaro, ano u nás jsem ji také viděla. Dá se koupit na trhu i v supermarketu.
VymazatMěj se moc hezky. Jitka
Rebarboru v dezertech miluju a v kombinaci s jahodami je bezkonkurenční. Díky za nové recepty. K
OdpovědětVymazatKatko, ano... ano. Já taky!
VymazatZdraví Jitka
Taková rebarborová žemlovka je taky mňamka. A marmeláda - ta mizí s meruňkovou jako první. Přeji krásné dny z Jizerek. Olina
OdpovědětVymazatOlinko, marmeládu jsem zkoušela, ale u nás prostě vede jahodová. Žemlovka je dobrý nápad, tu vyzkouším.
VymazatDíky za tip a zdravím. Jitka
Děkuji za recept na obměnu mého milovaného drobenkového koláče! Peču místo s pudinkem s tvarohem, v letní sezóně hodně často. Už jsem na rebarboru pokukovala v obchodě, ale odradila mne cena....vlastní ze zahrádky žel nemám :-( Ale asi neodolám a alespoň 1x upeču :-)
OdpovědětVymazatKrásné dny, zdraví Jitka z Brna
Jitko, mám moc ráda nadýchaný drobenkový koláč s čímkoliv a hlavně s tvarohem. Možná na trhu bude rebarbora levnější nebo od někoho ze zahrady. Já si bez ní už jaro představuji těžko.
VymazatPěkný den. Zdraví Jitka
to je moje dětství, milovala jsem sousedčiny rebarborové koláče,Sv.
OdpovědětVymazatSvětlanko, děkuij a zdravím. Jitka
VymazatBabiččiny placky s rebarborou, ty neměly chybu, stejně jako ta tvá lákadla.
OdpovědětVymazatO plackách s rebarborou slyším poprvé. Ty bych tedy ráda ochutnala :o)
VymazatPěkný den. Jitka
Taky peču rebarborový koláč a tento receptík od Tebe mne oslovil, takže zkusím.
OdpovědětVymazatMěj se hezky !
Hanka
Hani, já peču koláče s rebarborou různé, některé opakuji, některé zkouším nové.
VymazatTento nám moc chutnal.
Měj klidný den. Jitka
Rebarboru úplně nemusím, ale v tvém podání, Jitko, bych si rozhodně dala 🌸🙂
OdpovědětVymazatŠárko, tak to jsi mne potěšila.
VymazatPěkný večer přeji. Jitka