středa 28. dubna 2021

Rudice - klidná část Moravského krasu

Konečně vláda a počasí dovolili malý výlet. Nejeli jsme daleko, blízko nás je Moravský kras. Vyhnuli jsme se exponované části s propastí Macocha a zamířili jsme severně od Macochy k vesnici Rudice. Je to obec s železářskou a hornickou tradicí, železná ruda se tady těžila už v 10.století. Jsou tady tři významné turistické cíle, které stojí za to vidět. 



Na okraji obce jsou dvě velká parkoviště, kde jsme pohodlně zaparkovali a vydali se prohlédnout si bývalý kaolínový lom Seč u Rudice. Lom je oficiálně veřejnosti nepřístupný, ale už se zde netěží a tak jsou návštěvníci tolerováni. Hned jak se nám otevřel pohled na jámový lom velikosti 350x200 metrů, hluboký kolem 50 metrů, měli jsme dojem, že jsme někde v daleké cizině. 



Lom hraje barvami, kaolínové jíly a písky v odstínech bílé, žluté, oranžové a okrové přechází až do železité červenohnědé. 








Za tu barevnost může pestrá geologická minulost rudických vrstev. Celý lom je orámovaný lesní zelení, kterou vede okružní cesta nebo spíš pevný chodník kolem celého lomu. Do prostoru dna se dá sestoupit cestou na protější straně. 













Ozdobou celého lomu jsou dvě mělká mléčně kalná jezírka, jejichž voda je  promíchaná s kaolínem. Úžasná podívaná. Hned jsem si vzpomněla na seriál Labyrint a na toho ukřižovaného chudáka, který zbytek svého života prožil právě tady. V rudickém okolí se natáčela i pohádka Sedmero krkavců, Sněžný drak a další televizní pořady.      














Přirozenou dominantou vesnice je větrný mlýn holandského typu. Je v něm umístěno muzeum, kde se návštěvník, až to půjde, dozví zajímavosti z historie obce, hornictví, hutnictví, speleologie a mineralogie.




A jen tak mimochodem: U větrného mlýna začíná 7 km dlouhá naučná stezka Rudické propadání. Vede do kouzelného skalnatého údolí Kolíbek s archeologickým nalezištěm. Nedaleko v lese je už vidět Jedovnický potok, který se náhle propadá a vody potoka postupně padají do hloubky 90 metrů a tvoří jeden z našich nejvyšších jeskynních vodopádů. Potok systémem jeskyní teče 12 km a na povrch vytéká u Býčí skály nedaleko Adamova. My jsme tentokrát nešli až k propadání, ale určitě stojí za to tento výjimečný jev vidět.


27 komentářů:

  1. Nádherný výlet jste z udělali,moc hezké fotografie. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milá slova. Z fotek jsem měla velkou radost. Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  2. Jituško, kouzelný výlet. Hned jsem si místo poznamenala, kdyby náhodou... Na Labyrint si pamatuji, dokonce jsem si myslím hledala, kde se natáčelo...
    Děkuji za působivé fotky a přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to takové místo, o kterém se moc neví. My jsme před nějakým rokem v Rudici už byli na Propadání a o lomu jsme vůbec nevěděli. Takže nyní premiéra, ale je to fakt kouzelné místo.
      Měj krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  3. Moc pěkná podívaná, pro mně neznámá místa. Na Moravě jsem byla jen na Macoše, jako mladá holčina a namluvili jsme se tam s mým budoucím manželem. Od té doby jsem na Moravě nebyla. Já Jihočeška a on Severočech, to je úplně nevídané, že jsme se nakonec vzali. Jak je ten svět malý. To už ani není pravda. Měj hezký den, u nás se začíná trochu kabonit, jako by chtělo sprchnout. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, tak to je super náhoda. Život je zajímavý už tím, jaké náhody nám připravuje.
      U nás pozdě odpoledne taky sprchlo a nejspíš ještě bude.
      Měj hezký víkend. Jitka

      Vymazat
  4. Jituš,to jsou nádherné fotografie,které mají úžasnou atmosféru.Taková místa mě přitahují.Nedivím se,že se tu natáčelo.Labyrint jsem viděla.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, ano to má. Přišlo mně to jako někde na poušti nebo nevím kde, ale jako z jiného světa. Stojí za to to vidět.
      Měj pěkný víkend. Jitka

      Vymazat
  5. Ten Labyrint byl první který mne napadl. To místo je neskutečně fotogenické a zajímavé a hned tak na něj člověk nezapomene, byť by ho viděl třeba jen v telce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, ano, už když to dávali, tak jsem hledala, kde to točili, ale až teď jsme se tam dostali. Fotila jsem moc, je opravdu fotogenické až až.
      Jitka

      Vymazat
  6. No to je nádhera !!! Moc krásně jsi to nafotila! Nemohu se vynadívat.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, mně se taky moc líbilo a fotek jsem tam napráskala dvakrát tolik :-)
      Krásný víkend. Jitka

      Vymazat
  7. Jitko, ten lom je opravdu zajímavé (a fotogenické) místo. Od nás je tenhle výletový cíl docela z ruky, ale třeba se někdy na Moravu vypravíme...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, třeba. Od Macochy je to jen 5 km a stojí to za návštěvu.
      Užij si víkendu. Jitka

      Vymazat
  8. Jituško, nádherná reportáž, děkuji a kochám se. Měj pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat
  9. Pěkná podívaná a zajímavé fotky.
    Přeji krásnou čarodějnickou noc.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak ráda jsme se tam s tebou vrátila, my jsme před lety na Velikonoce trávili malou dovolenou v Jedovnici a tady v Rudicích jsme byli u všech tří míst, barevný písek jsem si nasypala vrstvu po vrstvě do lahvičky a byl to několik let suvenýr. Líbilo se mi v tom kraji vše, nejvíce Křtiny a tamní chrám. Lom jsi nafotila moc pěkně.Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, děkuji za milá slova. Jsem ráda, že jsem mohla oživit příjemné chvíle. V našem kraji je pěkně a pohodově. A je toho spousta k obdivování.
      Přeji klidný víkend. Jitka

      Vymazat
  11. Kdysi jsem tudy projížděla a vůbec mě nenapadlo, že je v okolí taková nádhera. Naštěstí to nemáme tak daleko. Můžeme vyrazit na výlet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rijo, my jsme taky jednou parkovali 100 m od lomu a vůbec jsme netušili, že je tam taková nádhera :-)
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  12. To jste si udělali fakt zajímavý výlet a třešničkou na dortu je ten větrný mlýn. Ta oblast vypadá chvílemi jako měsíční krajina, pak zase krásně a romantiky a je tam fakt nádherně. Vidím takové místo tady u tebe na blogu úplně poprvé a věřím, že by se mi tam moc líbilo. Mám ráda taková moc nenavštěvovaná místa děkuji za úžasnou podívanou a přeji krásné májové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, já taky, v poslední přelidněné době, hledám spíš místa, kde je klid bez tlačenice. Tady to byla šťastná náhoda a vyšlo to bezvadně.
      Měj pěknou neděli. Jitka

      Vymazat
  13. Jituš, udělali jste si báječný výlet a tys ho úžasně zdokumentovala. 👍👍👍 V Moravském krasu jsem byla několikrát a tak jako většina turistů navštívila ta exponovaná místa, kde je hlava na hlavě. Netušila jsem, jaké zajímavé místo je v podstatě kousek odtud.
    Děkuji za přiblížení pro mně neznámých míst.💓
    Měj hezké dny 🍀

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře.