sobota 17. dubna 2021

Obrácený jablečný koláč

Tento chutný zákusek je spíš podzimní, ale já jsem potřebovala spotřebovat poslední loňská jablíčka a nějak jsem na tyto výtečné a jednoduché řezy zapomněla. A tak na ně přišla řada až v předjaří, ale i tak se po nich jen zaprášilo. 




Obrácené jablečné řezy na plech


Korpus:
4 vejce
150 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
1 dcl vody
1 dcl oleje
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli

Jablečná vrstva:
necelé kilo jablek
100 g krupicového cukru
2 lžíce mleté skořice

Krém:
4 dcl mléka
1,5 balíčku vanilkového pudinku nebo Zlatý klas - ten jsem použila já 
100 g krupicového cukru
100 g másla - to někdy zaměním za tvaroh a bílý jogurt
kakao na posypání

Moc dobrá je i varianta s karamelovým pudinkem, zakysanou smetanou a kokosem.

Oloupaná jablka jsem pomocí robotu naplátkovala, lze samozřejmě i ručně. Na větší, hlubší plech jsem dala pečící papír, lehce potřela rozpuštěným máslem a nanesla vrstvu jablečných plátků. Ty jsem posypala cukrem a skořicí.

Předem jsem si v menší míse našlehala sníh z bílků a špetky soli. V druhé míse jsem ušlehala žloutky s oběma cukry do pěny. Postupně jsem přidávala horkou vodu, olej a mouku s práškem do pečiva. Jako poslední jsem vmíchala sníh a krásně vláčným těstem jsem přelila jablečnou vrstvu. Pekla jsem asi půl hodiny na 160˚C.

Zatímco korpus chladnul, připravila jsem krém. Uvařila jsem hustý pudink (Zlatý klas) podle návodu a nechala jej chladnout. Když byl ještě vlažný, prošlehala jsem jej se změklým máslem.

Plech s korpusem jsem přikryla druhým, stejně velkým plechem a obrátila. Korpus byl nyní naspod a jablečná vrstva nahoře. Sloupla jsem pečící papír a potřela krémem. Ten jsem ještě posypala kakaem a už se mohlo krájet.





A jen tak mimochodem: Kdysi jsem četla nějakou diskusi pod receptem, kde  se slovenské a české pekařky přely o to, zda je jedno, jestli se použije pudink nebo Zlatý klas. Slovenky samozřejmě nedaly na Zlatý klas dopustit a musím z vlastní zkušenosti říct, že měly pravdu. V pudinkovém krému je cítit pudink. V krému ze Zlatého klasu ne a řekla bych, že je tam i víc cítit vanilka a hlavně pudink někdy zlobí a dělá hrudky nebo je takový sražený. Ze Zlatého klasu byl krém hladký, krásně vláčný a chuťově jiný než ten z pudinku. Dřív byl problém jej sehnat, teď už je běžně v obchodech, spolehlivě kupuji v Tescu. Vivat Slovakia.    



16 komentářů:

  1. Jituš, mňam!!! Děláš mi chutě. Dnes jsem koupila 5 kg krabici jablíček na pečení, byla to výhodná koupě v Kauflandu. Při cenách jablek vyloženě terno za 69,90. Obrácený koláč rozhodně upeču.
    Dnes jsem "likvidovala" zbytek oloupaných mandlí z Velikonoc a mám upečeno. Ale až to sníme, dojde řada na koláč. 😀
    Moc děkuji za inspiraci a přeji hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, rádo se stalo a doufám, že se podaří.
      Měj pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  2. Pěkný a dobrý zákusek a o zlatém klasu nic nevím, tak nemůžu ani říct jaký je, nikdy jsem ho nekupovala. Já jsem dneska konečně pekla perník, který už peču asi 14 dní a pořád nebyl, tak dneska jsem si dala záležet. Taky jsem spotřebovala mandle krájený, co jsem měla v ledničce a různé zbytky omastků z pečení a med v másle po nějakém potírání, myslím že to byla baba, tak se mi uvolnili všechny hrnky z lednice a perník je výborný i rum jsem tam dala. Prořízla jsem ho a potřela švestkovýma povidlama a navrch čokošku, no je dobrý, dětem moc chutná. Měj se hezky. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, Zlatý klas je něco jako pudinkový prášek, prodává se hned vedle pudinků. Chuťově je do krémů lepší. Perník už jsem dlouho nedělala, díky za tip.
      Pěkné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  3. Komentář se ztratil.
    Koláč vypadá lákavě a tak si recept opisuji a děkuji.Já peču šarlotu,ta je také s jablkama a obrací se.Ty máš ale koláč vylepšený dalšími indegriencemi.
    Manžel si přinesl domů jahody a borůvky a chtěl koláč,tak jsem pekla na víkend.Zítra se má stavět syn s přítelkyní a tak nám s ním pomůžou.
    Jituš,hezký večer a pěknou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, taky dělám obrácený koláč bez krému. Takový ten Tarte Tatin a nejčastěji s rebarborou. Ta už roste, tak na něj brzy přijde řada.
      Měj klidné odpoledne. Jitka

      Vymazat
  4. krásně nafoceno a určitě výborné..Sv.

    OdpovědětVymazat
  5. Jitko, zajímavá kombinace. Krém s máslem by chutnal manželovi. Snad to do doby, než bude zas jablečné sezóna, nezapomenu. Nebo kdybych kápla na nějaká levnější jablka (z těch za 50 Kč kilo se mi péct neche ;-)). My máme bublaninu od mámy (likvidace třešní v mrazáku) a měli jsme dort (máma slavila 85), tak tento týden nepeču :).
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, máš to pěkně zařízeno ... takových dobrot :-) Já bych to za tak drahá jablka taky nepekla, ale byla to ještě loňská ze zahrady a už je nikdo jíst nechtěl.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  6. Jituško, koláč vypadá výborně, jablka taky ještě mám, jen ten Zlatý klas - vím, že existuje, ale pochybuji, že ho u nás někde koupím.
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, určitě na něj někde narazíš. V Tescu je vždycky i v Kauflandu, ale už jsem jej viděla i v Coopu. Je u pudinků. Stojí za vyzkoušení, mně chutná víc než obyč pudink.
      Pěkné odpoledne ti přeji. Jitka

      Vymazat
  7. Tak na ten se už chystám dlouho. Díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak to jsem ráda, že jsem připomněla. Stojí za vyzkoušení.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  8. Jituško koláč vypadá úžasně. Také jsem ho jednou dělala, ale teď už dlouho ne. manžel miluje štrúdll, tak že když mám jablka zvítězí štrúdl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, štrúdl u nás taky nevydrží do druhého dne. Mohla bych péct obden :-)
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.