neděle 11. dubna 2021

Březen na zahradě

Příspěvek má dva týdny zpoždění, jako celá příroda. Když si porovnávám loňské fotky zahrady ze stejného období, nestačím se divit, co všechno už kvetlo a jak moc se zelenalo. Letos březen u nás byl stále ještě bílý, chladný a nevlídný. Počasí mě neodradilo a když to aspoň trochu šlo, čistila jsem po kouscích zahradu nebo jsem si našla práci ve skleníku. Koncem měsíce bylo konečně pár dnů slunečných a tak se mně podařilo dokončit jarní úklid ještě před dobou, kdy jsem v práci až do večera. Byla jsem spokojená a mysl zrelaxovaná. Záda tedy už tak nadšená nebyla, ale s tím se počítalo. 



Na jaře začíná příběh každé zahrady a tady je ten náš ...





Zahrada je připravena. Teď už je to na ní.





Každý nový květ mně udělá velkou radost.












A jen tak mimochodem: Letos jsem se s jarními košíky něco naběhala. Přes den jsem si tyto jarní radosti vystavila na terase a na noc zase putovaly do bezpečí skleníku. 








32 komentářů:

  1. Jituško, taky se raduji z každého kvítku, letos jich je skutečně méně než loni touhle dobou.
    Taky jsem trochu řádili, hlavně tedy manžel to včera večer celkem cítil :o)
    Počasí se má zase zhoršit, ale snad se vyblázní, v dubnu na to má nárok.
    Tvé jarní košíčky jsou kouzelné!
    Měj hezký večer! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, taky mně drahá polovička večer hekala :-). Přeházel celý kompost, tak se ani nedivím. Počasí je fakt jako v dubnu. Dnes slunce - déšť - a sníh tu bude co nevidět. Tak snad už příští týden dostane rozum.
      Měj pěkný týden. Jitka

      Vymazat
  2. Jitko, máš krásně připravenou zahradu a košíčky jsou moc hezky osázené. My dnes také pracovali na zahradě a pořádně prokoukla, ale ještě nějaké pletí mám před sebou.
    Přeji fajn týden. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, já taky ještě nemám vše hotové. Některé stříhání jako růže apod. jsem zatím odložila. Má ještě mrznout, tak není kam spěchat.
      Děkuji a zdravím tě. Jitka

      Vymazat
  3. Jituš,to je nádhera.Pamatuji si,že máš krásnou a velkou zahradu.Dá práce,ale výsledek stojí za to.Košíčky s květinami jsou nádherné.Já se budu těšit jenom z osázené pergoly,ale už také nakupuji kytičky.Hlavně jsem slíbila dceři,že ji pomůžu se zahradou,tak snad se k ní v týdnu už vypravím.Je v jiném okrese.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, zas tak velká není, ale já se rozpínám k manželově mamince, která bydlí vedle :-) Na to abych ji zvládla, je ale velká dost.
      Doufám, že všechno bude tak, jak si představuješ a udělá ti to radost.
      Měj se hezky. Jitka

      Vymazat
  4. Jitu , máš to moc hezké. Je pravda , že jsme před lety slavili Josefa na zahradě a grilovali. Letos ležel sníh a my první rok už zahradu nemáme. Už to nezvládám sama vsechno dělat a manžel už tam neměl sílu něco dělat, tak jsme pronájem zrušili..Tak at ti to vše krásně roste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji a určitě si za zahradu najdeš nějakou jinou zelenou radost.
      Krásný večer. Jitka

      Vymazat
  5. Ta čemeřice! Miluju ji, je nádherná... a jen tak mimochodem :) - taky pořád běhám s květináči ven a dovnitř. To jsme my, nedočkavci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, já mám čemeřice taky moc ráda. Jsou to vděčné rostlinky. Dlouholeté a kvetou ještě před sněženkami. Velká radost.
      Letos, jak tak to počasí sleduju, se asi ještě naběháme ažaž.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  6. Víkend, tedy hlavně neděle byl i u mne zahradněpracovní, ostříhala jsem převislou vrbu a katalpu, vyvozila část kompostu na kompost který teď bude pár let odpočívat, pálila jsem větve a zbytek trav a zkusila záchranu čemeřic které mi začaly dost odcházet. Tak jsem je zkusila dát na jiné místo. uvidíme, jinak se holt zas budou muset nově objednat. Přesázela a rozsázela jsem jahody, dala pod ně novou textilii a hodila si na palec filtraci od bazénu, takže ho mám krásně bolavý a celý fialový nehet. Dneska mne čeká podrtit to co jsem včera ostříhala a pak ten největší vopruz, průklest jabloně....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já katalpu stíhám roky až po zmrzlých. Někde jsem četla, že by se měly, spolu s magnoliemi, stříhat až po mrazících, kvůli mízotoku.
      Taky jsem dost stříhala a plela jsem jahody. Jabloně u nás obstarává manžel, tak to mám bezpracné :-) a nediv se při tolika činnosti, že se dostaví i pracovní úraz :-)
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
    2. No vidíš, já zas od zakoupení podle pokynů v dubnu. A beru to zhurta, protože roste každý rok jak blázen. Teď jsem se dívala na net a i tam píšou že se má stříhat před rašením listů, což je v květnu. Zatím nemám žádný problém a mám jí už víc jak deset let. Spíš jsem zaznamenala že když jí stříhám později tak mi málo kvete. Jelikož muž nesnáší výšky, na druhé šprušli žebříku už má závratě, takže veškeré výškové práce jsou na mě.

      Vymazat
    3. Já ji stříhám právě až v květnu, ale listy ještě nemá. Mám Katalpu nanu a ta nekvete, tak je mně to jedno. Závratě mám jako tvůj muž :-), mně je blbě i když vidím něco z výšky v televizi :-)

      Vymazat
  7. Tak koukám, že měl asi tento víkend pracovní nasazení asi každý, kdo má nějaký kousek pozemku, u mě to nebylo jinak. Hodně jsme toho s rodinou stihly a jsem ještě dneska dost unavená. Ráno u nás přeprchalo a teď už jen chumelí a začíná být všude bílo. Ta čemeřice na prvním obrázku je krásná, já žádnou nemám a protože se mi uvolnilo místo v polostínu, tak už budu po ní taky koukat, jinak mám záhonky hlavně na slunci. Měj hezké dny. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, u nás dopoledne slunečné jaro, odpoledne zamračený podzim a jak tak koukám, v noci bude bílo jako v zimě. No jo, duben, co s tím naděláme. Víkendové počasí nás vytáhlo ven a teď se bude odpočívat. Já mám čemeřice ve stínu, polostínu i na slunku a jdou všechny dobře. Mám z nich radost.
      Pohodový týden ti přeji. Jitka

      Vymazat
  8. Taky jsem se vrhla už do naší zahrádky jí dát nějak po zimě dopucu. Ale teda na ti vaší nemá je moc krásná. Miluju, jak to všude kvete a je to už barevné. Moc hezký kytičky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu. Moc hezká teprve bude :-) až to povyroste a vykvete. Už se těším.
      Tak hodně úspěchů přeji. Jitka

      Vymazat
  9. Jituš, krásné fotky z probouzející se zahrady. 👍👍 Čemeřice na první fotce je úžasná, stejně tak i další kytičky. Moc se mi také líbí sezení kolem kmene stromu.
    Jaro je ve znamení práce, za cenu bolavých zad. Ale pak ta radost z té krásy dá zapomenout všem bolestem.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, sezení má na svědomí manžel podle mého návrhu a je fakt, že ho využíváme hojně. Nemá to se mnou lehký :-)
      Tak ať ti to taky pěkně roste. Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  10. taky se těším na všechny květy zahrady,Sv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světlano, doufám, že se počasí umoudří a příroda to rozjede. Jitka

      Vymazat
  11. Jitko, ráda jsem se pokoukala. To je způsob zahradničení, který mne baví. Narozdíl od toho reálného :D.
    Měj se krásně a ať se zahradě daří a záda nebolí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, děkuji, záda už jsou ok. Já si na zahradě vyčistím hlavu a i když pak něco bolí, prima pocit to vynahradí.
      Pěkný večer. Jitka

      Vymazat
  12. Jituško, máš už krásně připravenou zahradu. Ano, letos má příroda zpoždění. Třešeň vloni už kvetla před dvěma týdny a teď zatím nic. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, my máme na zahradě višeň, ta kvete později než třešeň a teprve má pupeny. Mamce na jihu meruňka už zmrzla :-(
      Také ti přeji pěkné dny. Jitka

      Vymazat
  13. Taky už mám na zahradě celkem jarně hotovo, teď už to bude na květeně, která bude postupně rozkvétat.
    Jen asi dvě místečka musím osadit letničkami. Jarní květenu u dveří jsem taky poponášela :-).
    Měj se hezky, Jitko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, já s letničkami ještě vůbec nespěchám. Skleník už mám dost plný a ven se to ještě nedá zasadit. Ale už se také moc těším.
      Měj klidný večer. Jitka

      Vymazat
  14. Odpovědi
    1. Nikolo, děkuji za návštěvu a přeji krásné jarní dny. Jitka

      Vymazat
  15. Jitko, je vidět že jsi připravena na sezónu. Líbí se mi moc Tvoje lavička okolo stromu. Takovou jsem vždycky chtěla, ale nemám ten strom...A čemeřice jak krásně Ti kvete. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já se připravuji, ale nějak nejde nic dělat. Kvete toho také poskrovnu, už by to chtělo víc sluníčka.
      Pěknou neděli ti přeji. Jitka

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře.