Ráda peču obrácené koláče. Z rebarbory, jablek, hrušek, meruněk. Když mně na stole přistála tato nádhera, měla jsem hned jasno.
Obrácený švestkový koláč dělám s těstem, do kterého dávám zakysanou smetanu. Tentokrát jsem jej vytunila slaným karamelem. Ten zafungoval na švestky trochu nečekaně. Švestky s karamelem vytvořily vrstvu podobnou na povidla, ale naprosto jiné lahodné chuti. Těžko se ta chuť popisuje a tak kdo je zvědavý, musí vyzkoušet.
Obrácený švestkový koláč se slaným karamelem
60 g másla
80 g přírodního cukru
80 g přírodního cukru
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky mleté skořice
Vše dám do rendlíku a nechám rozpustit a povařit v sirup. Jen chvíli, aby karamel nezhořkl.
Do dortové formy na dno přiskřípnu pečící papír a horký sirup rozprostřu na dno. Na karamel naskládám půlky švestek řezem dolů.
Těsto:
100 g másla
60 g třtinového cukru (já jsem dala 90 g Xylitolu)
1 lžička mleté skořice
2 vejce
200 g zakysané smetany
1 lžička prášku do pečiva
150 g špaldové mouky (dala jsem polovinu hladké a polovinu celozrnné)
Napřed prošlehám máslo s cukrem. Pokud chci zdravější variantu, máslo nedávám a dám zakysané smetany (nebo jogurtu) 500 g. Přidávám postupně ostatní přísady a stále prošlehávám. Pokud se mně těsto zdá husté, přidám kapku mléka a naliji na připravený švestkový základ. Peču na 180˚C asi 50 minut. Pozor - karamel zabarví těsto a tak je třeba pohlídat si propečení špejlí. Nechám zchladnout, uvolním obvodový ráfek a vyklopím koláč těstem dolů na tác. Sloupnu pečící papír a potřu zakysanou smetanou nebo Skyrem, který jsem ochutila čekankovým sirupem a posypala skořicí.
Výborný podzimní koláč ke kávě, čaji nebo si jej dejte jako my, s vychlazeným burčákem.
A jen tak mimochodem: Pokud do těsta přidáte hrnek pomletého máku, máte výborný obracený švestkový makovník.
Opět skvostná mňamka a burčák k tomu. Co víc si k podzimu přát )))
OdpovědětVymazatHezké dny. Eva
Evi, už je ty nádherné podzimní barvy a trochu toho sluníčka.
VymazatMěj pěkné odpoledne. Jitka
Také peču ráda obrácené koláče.Slaný karamel mám doma a nějak na něj zapomínám.
OdpovědětVymazatŠvestkami mě mladí zásobují a tak zkusím tvůj koláč.Mám na něj chuť.
Jituš,měj hezké dny
Jitko, teď je právě ta švestková sezona a určitě si nějaký koláč upeč. Já mám ráda všechny :-)
VymazatHezké odpoledne. Jitka
Já se musím přznat, že jsem obrácený koláč ještě nikdy nezkoušela. Třeba někdy... (protože vypadá moc pěkně)
OdpovědětVymazatStáňo, obrácené koláče jsou jednoduché a určitě stojí za vyzkoušení. Povedou se vždycky.
VymazatKrásné odpoledne. Jitka
Jituško, ach! Už tvůj obrácený rebarborový byl naprosto skvostný! A ještě burčák! letos jsem neměla ani skleničku... Snad to ještě doženu.
OdpovědětVymazatMěj hezké podzimní dny, Helena
Helenko, burčák teprve začíná - tedy ten z hroznů :-), tak určitě ještě na nějaký natrefíš.
VymazatDěkuji za milá slova a také se těším na tvůj tvarohový koláč.
Užij si volné dny. Jitka
Nádherné mlaskací fotky, mňam.
OdpovědětVymazatSimi, to je moc pěkný a výstižný název :-)
VymazatPěkné odpoledne ti přeji. Jitka
Jituško, tak ten je úchvatný. Hned bych si ho dala. Měj pěkné dny.
OdpovědětVymazatMarti, lákala mě ta karamelová vrstva. realita předčila očekávání.
VymazatKlidné odpoledne. Jitka
Koláč vypadá moc dobře. Švestky nikdy nic nezkazí. :-)
OdpovědětVymazatHanka
Hani, je to tak. Mám spoustu sáčků v mrazáku a přes rok je dávám do všelijakých ovocných koláčů a táčů. S rybízem jsou moc dobré.
VymazatHezké odpoledne. Jitka
moc moc povedené hned byhc si dala :)
OdpovědětVymazatDěkuji za návštěvu i komentář. Jitka
VymazatJitko, ten koláč vypadá moc zajímavě. Jestli ještě poseženu nějaké dobré švestky, vyzkouším ho....slaný karamel doma máme skoro pořád :)
OdpovědětVymazatMěj prima dny, Petra
Petro, díky a také přeji pěkný prodloužený víkend. Jitka
VymazatKoláč vypadá lákavě, ale u nás bych ho jedla jen já. :o)
OdpovědětVymazatMěj krásný večer. D.
Dášo, tak to si musíš udělat nějakou mini verzi :-)
VymazatJá to mám jednodušší, u nás se po moučnících jen zapráší.
Krásné sváteční dny. Jitka
Vypadá to skvěle! Hlavně mě láká slaný karamel, zatím jsem ho ještě nikdy nedělala .
OdpovědětVymazatRůženko, není to na přípravu zas tak složité, jak to vypadá a za vyzkoušení to stojí.
OdpovědětVymazatDoufám, že budete mít o víkendu víc sluníčka než my tady. Měj se hezky. Jitka